Selle imehea koogi küpsetamine on küll aeganõudev, kuid sugugi mitte nii keeruline, kui esmapilgul võib tunduda. Arvestades, kui hästi maitseb siidisest vanillikreemist ja krõbedatest tainalehtedest kook, tasub hõrgutise küpsetamist kindlasti ka ise proovida ja kui läheb midagi valesti, siis teha uuesti! Kooki esimest korda tehes kõrvetasin kreemi põhja, teisel katsel läks kõik sujuvamalt, seega, ärge heitke meelt vaid õppige oma vigadest ning hiljem võite vastutasuks nautida oma enda esimest Napoleoni kooki.
Retseptis antud kogustest saab neljakihilise umbes 20 cm läbimõõduga küpsetise.
Tainas:
- 250 g võid
- 250 g nisujahu
- 100 ml vett
- 1 spl suhkrut
- noaotsaga soola
Kreem:
- 2 muna
- 1 dl suhkrut
- 1 spl maisitärklist
- 500 ml piima
- poole sidruni riivitud koor
- 2 tl vanilliessentsi või -suhkrut
- 50 g võid
Kreemi valmistamine:
- vahusta munad koos suhkruga kohevaks heledaks vahuks. Lisa maisitärklis, sega läbi ja jäta ootele.
- kuumuta piim koos riivitud sidrunikoore ja vanilliga keemiseni. Tõsta segu kuumalt pliidilt ja jahuta segades paar minutit. Vala munavaht pidevalt segades piimasegu hulka.
- tõsta kreem taas pliidile. Kuumuta madalal kuumusel ja sega pidevalt, kuni segu pakseneb (kulub u 15-30 m. mul kulus umbes 30, sest olin kuumusega väga ettevaatlik). Ära keema lase (!!!), muidu läheb muna tükki. Kui kreem on paksenenud, lisa võitükid ja lase neil segades sulada. Jahuta kreem täielikult külmkapis (või õues).
Taina valmistamine:
- tainalehtede valmistamiseks puista lauale kuhilana jahu. Tõsta sellele külma või tükid, lisa suhkur ja sool. Haki kõik noaga ühtlaseks puruks. Tee puru keskele süvend, vala sellesse külm vesi ja sega
kõik kokku tainaks.
- mässi tainatükk toidukilesse ja hoia paar tundi külmkapis (või õues)
- kui tainas on külmas puhata saanud, jaga see neljaks võrdseks tükiks
- rulli iga tükk jahusel küpsetuspaberil jahuse küpsetusrulliga paari millimeetri paksuseks kettaks. Torka kahvliga augud sisse (üle terve lataka). Küpseta ükshaaval 230 kraadises ahjus kuldseks, selleks kulub umbes 5 minutit. Jahuta.
- lõika umbes 20 sentimeetrise läbimõõduga taldriku (või millegi muu, nt karbikaane) abil kõik neli ketast ühesuurusteks. Järelejäänud puru kasuta hiljem kaunistuseks.
- määri iga kihi vahele kreemi. Määri kreemi ka kõige pealmisele kihile ja pudista selle peale järelejäänud äärte puru.
Kooki võib pakkuda kohe peale valmistamist, aga maitseb hästi ka järgmisel päeval, kui tainakihid on kreemiga läbi imbunud.
Värskelt valminud kook läks transportimisele, sellepärast
ka nõnda kaunis "alustaldrik".
KÜPSETAS: Koogi-Kati
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar